Pruimenjam
            
            
              27-08-2006 12:31 |
              dag in dag uit
            
            
              Onze pruimenboom heeft het dit jaar rustig aan
              gedaan. Niet de overdaad van vorig jaar. Dat neemt
              niet weg dat er voldoende pruimen hangen voor zo'n 9
              potten jam en we daarnaast nog een paar kilootjes
              kunnen opeten. De voorgaande jaren heeft mijn
              schoonmoeder altijd heerlijke pruimenjam gemaakt in
              verschillende varianten. Dit jaar wilde ik het eens
              zelf proberen. Alle kinderen hebben dat vroeg of laat
              dat ze zeggen: "Zelf doen!". Ik dus ook.
              
Eerst eens "Pruimenjam" ingetikt bij Google, maar dat leverde niet veel op. Het oude kookboek "Ik kan koken" van mijn moeder erbij gepakt en een pakje Marmello (pectine) gekocht. Dan is het niet meer zo moeilijk. Ik miste de foto's bij het recept van Marmello, dus die heb ik er zelf bij gemaakt.
              
              
              
Men neme een kilo pruimen
              
              
              
Stop de pruimen kort in kokend water en ontdoe ze van het vel.
              
              
              
Kook de pruimen in een pan en voeg de pectine en appeldiksap toe.
              
              
 
              
Zeef de pitten eruit en giet de jam in schone potten, die je dichtschroeft en 10 minuten op z'n kop laat staan.
              
              
              
Voor het betere conserveren nog even pasteuriseren.
              
              
              
Dan heb je drie potten jam.
              
Het hele recept vind je in het pakje Marmello.
              
En hoe is de smaak. Een beetje zuur, maar wel zonder suiker.
          Eerst eens "Pruimenjam" ingetikt bij Google, maar dat leverde niet veel op. Het oude kookboek "Ik kan koken" van mijn moeder erbij gepakt en een pakje Marmello (pectine) gekocht. Dan is het niet meer zo moeilijk. Ik miste de foto's bij het recept van Marmello, dus die heb ik er zelf bij gemaakt.
              Men neme een kilo pruimen
              Stop de pruimen kort in kokend water en ontdoe ze van het vel.
              Kook de pruimen in een pan en voeg de pectine en appeldiksap toe.
 
              Zeef de pitten eruit en giet de jam in schone potten, die je dichtschroeft en 10 minuten op z'n kop laat staan.
              Voor het betere conserveren nog even pasteuriseren.
              Dan heb je drie potten jam.
Het hele recept vind je in het pakje Marmello.
En hoe is de smaak. Een beetje zuur, maar wel zonder suiker.